روز پنجشنبه اخترشناسان امارات موفق به مشاهدهی هلال ماه شعبان شدند. این رویداد که از رصدخانهی نجومی الختم در ابوظبی ثبت شده به این معنی است که روز جمعه 31 ژانویه 2025 آغاز رسمی ماه شعبان خواهد بود. این ماه یکی از مهمترین زمانها در تقویم اسلامی محسوب میشود زیرا مقدمهای برای ورود به ماه مبارک رمضان است.
جزئیات رؤیت هلال شعبان در امارات
به گزارش مرکز بینالمللی نجوم امارات (IAC) تصویر هلال ماه شعبان ساعت 9:30 صبح روز پنجشنبه در ابوظبی ثبت شد. بر اساس اطلاعات این مرکز فاصلهی ماه از خورشید در هنگام رؤیت 10.5 درجه بوده است.
ماههای قمری در تقویم اسلامی بین ۲۹ تا 30 روز متغیر هستند و آغاز هر ماه به مشاهدهی هلال ماه نو وابسته است. در شب 29 شعبان کمیتههای رسمی رؤیت هلال در کشورهای اسلامی تشکیل جلسه خواهند داد تا زمان دقیق آغاز ماه رمضان را تعیین کنند.
بر اساس برآوردهای فعلی ماه رمضان 1446 قمری احتمالاً از روز شنبه 1 مارس 2025 آغاز خواهد شد. البته این تاریخ به تأیید رؤیت هلال ماه رمضان بستگی دارد.
اهمیت ماه شعبان در تقویم اسلامی
ماه شعبان هشتمین ماه از تقویم اسلامی است که جایگاه ویژهای در میان مسلمانان دارد. این ماه از دیرباز به عنوان فرصتی برای آمادگی روحی و معنوی پیش از ورود به رمضان شناخته میشود. بسیاری از مسلمانان در این ماه به روزه گرفتن قرائت قرآن دعا و انجام اعمال مستحبی میپردازند.
کشورهای اسلامی که 31 ژانویه را آغاز ماه شعبان اعلام کردند
مرکز بینالمللی نجوم امارات اعلام کرده است که آغاز ماه شعبان در کشورهای مختلف یکسان خواهد بود. این کشورها شامل امارات، عربستان سعودی، عمان، قطر، بحرین، کویت، عراق، اردن، فلسطین، سوریه، لبنان، مصر، سودان، تونس، لیبی، الجزایر، ندونزی مالزی، ایران، پاکستان، بنگلادش، مراکش و موریتانی است.
این هماهنگی در آغاز ماه شعبان نشاندهندهی تقویم قمری واحد در بسیاری از کشورهای اسلامی است.
با شروع ماه شعبان مسلمانان در سراسر جهان خود را برای ماه رمضان آماده میکنند. رمضان ماهی است که در آن روزه از طلوع فجر تا غروب آفتاب واجب است و مسلمانان به عبادت بیشتر کمک به نیازمندان و تلاش برای تزکیه نفس میپردازند.
چرا رؤیت هلال برای تعیین ماه رمضان اهمیت دارد؟
تقویم اسلامی یک تقویم قمری است که بر اساس گردش ماه به دور زمین محاسبه میشود. در اسلام هر ماه زمانی آغاز میشود که هلال ماه نو در آسمان مشاهده شود. به همین دلیل کمیتههای رسمی رؤیت هلال در کشورهای اسلامی وظیفهی اعلام آغاز هر ماه قمری را بر عهده دارند.
رؤیت ماه ممکن است به دلیل شرایط جوی و موقعیت جغرافیایی متفاوت باشد. گاهی ممکن است در یک کشور هلال ماه دیده شود اما در کشور دیگری به دلیل شرایط نامساعد جوی این امر ممکن نباشد. به همین دلیل برخی کشورها از محاسبات نجومی برای پیشبینی آغاز ماههای قمری استفاده میکنند.